Kodjo Akolor

Kodjo Akolor är en av Sveriges mest kända komiker och programledare. Han är mest känd från radioprogrammet Morgonpasset i P3, där han i flera år underhållit Sverige. Han har även varit värd för Musikhjälpen vid flera tillfällen och varit värd för ett antal tv-program såsom Vakna! i Kanal 5. När han inte är med i radio gör han även mycket standup på humorprogrammet RAW Comedy club, för den vuxna publiken. Privat är Kodjo Akolor gift med Olga Nikrasova Akolor och tillsammans har de två barn.

Kodjos uppväxt och väg till rampljuset

Kodjo är född i Sverige och uppvuxen i Vallentuna. Hans föräldrar kom till Sverige från Ghana med hjälp av utbildningsstipendium. Uppväxten i Sverige beskriver han som svår och då hans familj var den enda svarta i området fick han utstå mycket mobbing även i skolan, men han vägrade låta någon bestämma över honom, så han slogs med dem. På roliga timmen upptäckte han sin talang för att få andra att skratta och såg det som sitt framtida yrke. Att sedan ta sig dit var inte lätt och han beskriver det som en rad stora misslyckanden som nära på fick honom att lägga av – men likväl fortsatte han och lyckades till slut förverkliga sin dröm.

2005 levererade han standup-komedi första gången i TV i tredje säsongen av humorprogrammet Stockholm Live, där även andra kända komiker uppträtt såsom Björn Gustafsson. En person som visade sig bli en viktig vänskap för Kodjo senare i livet, då han 2008 blev Peppe Engs Side-kick i programmet Talang 2008, och då hade Björn Gustafsson tackat nej till uppdraget och tipsat att ta in Kodjo, Soran Ismail, David Druid m.fl. Kodjo fick gå på några auditions och sedan var jobbet hans. Sedan dess har karriären bara gått spikrakt uppåt!

Kodjos karriär

Kodjo har haft en uppsjö uppdrag både i TV-rutan och på radio. I tio år har han tillsammans med bland andra Hanna Hellquist och Martina Thun varit programledare för radioprogrammet Morgonpasset i P3. Han var även värd för ett Twilightfan-event i juni 2010 där även stjärnorna från Twilight-filmerna, Kristen Stewart och Taylor Lautner medverkade. I sex år i rad (mellan 2011-2016) var han även programledare för Musikhjälpen tillsammans med bland andra Jason Diakité, även känd som Timbuktu, Gina Dirawi, Emma “Knyckare”, Sarah Dawn Finer (2013), Linnea Henriksson och Petter Alexis Askergren.

Han gör också föreläsningar för företag såsom Holmbergstalare som är ett företag som bland annat har workshops i presentationsteknik och att våga tala.

Han har haft en mindre roll i TV-serien Arne Dahl: De största vatten 2012 tillsammans med den en gång korade “Världens starkaste man”, Magnus Samuelsson. Han har även lånat ut sin röst i två animerade filmer – Rio 2011 och Husdjurens hemliga liv 2016.

Han deltog även 2013 som tävlande i andra säsongen av musiktävlingsprogrammet Maestro i SVT. 2014 agerade han som programledare för Kodjos kval i SVT, vilket handlade om Europaparlamentsvalet 2014. 2019 var han programledare för Melodifestivalen tillsammans med Eric Saade, Marika Carlsson och Sarah Dawn Finer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *