Bill Hicks

Bill Hicks var en kontroversiell komiker som gärna orerade om vad han tyckte var sjukt i världen. Vissa kallar honom för komikernas Kurt Cobain, en inte helt orimlig jämförelse. Hans komik var på många sätt raka motsatsen till Jerry Seinfelds sylvassa men mestadels rena komiska stil. Hicks samhällskritiska komik handlade om droger, kapitalism, könsroller och andra obekväma ämnen. Han verkade i någon utsträckning inom samma komiska fält som George Carlin eller Richard Pryor gjort före honom, men med en något modernare touch. Idag betraktas han som en legend. Hicks dog av cancer i bukspottkörteln år 1994, endast 32 år gammal.

Vad Bill Hicks hade tyckt om hur världen ser ut idag kan vi bara spekulera i. Antagligen hade han varit skeptiskt inställd till mycket. Det står också klart att mycket har förändrats till det bättre. Det gäller inte minst de så kallade snabb- eller SMS-lånen. Det har med rätta sagts mycket ont om dem, att de lockat in människor i lån med ogynnsamma villkor. Sedan ett drygt år tillbaka gäller dock nya lagar som gjort att lånevillkoren blivit betydligt mildare. Till exempel får det totala räntebeloppet för ett snabblån inte längre överstiga det totala lånebeloppet. Hos smslånonline.se kan du jämföra och räkna på olika sms lån och på ett snabbt och enkelt sätt hitta ett lån med villkor som är schyssta och som passar dig.

En konfrontativ komiker

Många skulle nog säga att Hicks främsta styrka inte låg i att han var rolig. Faktum är att hans legend nog till stora delar inte kommer sig av hans komiska förmågor, som ärligt talat inte alltid var de bästa. Han var snarare något av en samhällskritisk föredragshållare som ofta lyckades vara rolig.

Han kämpade ofta i motvind mot en publik som inte sällan lät sig provoceras av hans budskap. Något han själv såklart upplevde som frustrerande. Om du söker på hans namn på Youtube kommer du hitta förhållandevis gott om videoklipp som visar honom i olika bråk med fientligt inställda åhörare på småklubbar. Det behöver kanske inte sägas att det inte sällan var extra svårt för honom när han uppträdde i den amerikanska södern.

Han är såklart också otroligt älskad, fortfarande. Han rankas ofta som en av tidernas 10-20:e bästa komiker. År 2004 nämndes han i en debatt i Storbritanniens parlament. Parlamentsledamoten Stephen Pound nämnde honom som en politisk filosof och ville högtidighålla 10-årsminnet av hans död. Han har också nämnts i ett antal låtar. Hamell on Trial nämnde honom till exempel i en låt som fick titeln ”Bill Hicks” år 2000. Några år senare var Hicks föremål för en låt av det australiensiska bandet Juke Baritone and the Swamp Dogs. Han kanske inte alltid var rolig, men hans insiktsfulla komik har förtjänat honom en plats bland standup-världens allra största.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *