Stand up comedy

Stand up Comedy är något som har funnits i vad som känns miljoner år. Standup har också varit ett sätt för väldigt många kändisar att hitta in i nöjesbranschen. Det finns många kända komiker i både USA och i Sverige som har gjort sig kända på detta. I denna artikel kommer du kunna läsa om några av dem från båda länderna. Standup Comedy innebär att man står uppe på en scen och skämtar med publik.

Amerikanska stand up komiker

Standup comedy är vanligare här även om det också är stort i Sverige. Det är väldigt många kändisar som har blivit kända för att de just har börjat sina karriärer på standup scenen.

1) Jerry Seinfeld

Alla som någon gång har sett serien Seinfeld vet att Jerry började sin karriär som standup komiker i början av 1980-talet. Serien handlar om Jerrys liv och varje avsnitt börjar med klipp från standup uppträdanden. Dessa standup klipp är inte från riktiga shower utan spelades in endast för avsnitten. De simulerar ändå hur hans standup shower såg ut. Efter Seinfeld som slutade efter 9 säsonger försökte han göra comeback i som stand up artist och åkte på några turnéer. Idag är han programledare för webbserien Comedians in Cars getting coffee där han hämtar olika kändisar som han sedan dricker kaffe med på ett café.

2) Ellen Degeneres

Det är nog inte många som har missat Ellens underbara sätt att skoja med folk och hennes Talkshow the Ellen show är oändligt populär. Innan hon gjorde Ellen var hon med i en tv-serie med samma namn. Hon skapade stora rubriker när hennes karaktär i serien kom ut som Gay. Vad folk inte visste då var att Ellen själv var gay och avslöjade detta i Oprah Winfreys show Opera. The Ellen Degeneres show är en av de största och har funnits med i hela 16 säsonger.

Svenska komiker

Nedan kommer jag nämna några av de största svenska komikerna som finns.

1) Robert Gustavsson

Robert har många gånger utsätts till Sveriges roligaste man och man kan ändå förstå varför. Under sina år som komiker har han hunnit med både komedishower och på senare år även filmer och tv serier. Han har varit med i bland annat tv serien Gustavsson 3 trappor, Det som göms i snö och Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och Hundra åringen som smet från notan och försvann. Genom åren har Gustavsson använts sig av peruker som en del av sina shower.

2) David Batra & Johan Glans

Dessa två komiker har inte bara jobbat ihop inför många projekt. De har även börjat sina karriärer samtidigt på Norra Brunn i Stockholm. Detta är ett ställe dit nya standup komiker kan komma för att påbörja sina karriärer. Både Glans och Barta har gjort karriärer inom tv och nöjesbranschen efter detta. För tillfället är Glans aktuell i andra säsongen av Swedish Dicks som han gör tillsammans med Peter Stormare i USA. Batra har bland annat varit aktuell i serien Världens sämsta indier där han åker till just Indien för att leva som en indier i en månad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *