Jerry Seinfeld

Att Jerry Seinfeld skulle bli ståupp-komiker var ingen självklarhet, faktum är att hans far var familjens komiker, som alltid hade en vits på lut. Men Jerrys hårda arbete med manus, förberedelser och scennärvaro gjorde honom till den stjärna han är idag. Redan under college-åren började han göra mindre shower, och vid 23 års ålder kunde han försörja sig på komiken, som konferencier på en ståupp-klubb i hemstaden New York. Hans stora genombrott kom i början på 1980-talet då han gjorde ett bejublat framträdande på The Tonight Show Starring Johnny Carson vilket gjorde att han fick liknande gig på Late Night with David Letterman och The Merv Griffin Show. Succén var ett faktum, och i slutet av åttiotalet började han spela in serien Seinfeld, en semifiktiv komediserie baserat på hans eget liv. Serien rullade i nio år, blev en av de mest populära någonsin och Jerry Seinfeld blev tillsammans med Julia Louis-Dreyfus, Michael Richards och Jason Alexander superstjärna.

Seinfeld i retrospekt

Seinfeld-repriser sänds fortfarande på många tv-kanaler världen över, och stora delar av humorn är tidlös. Men Jerry Seinfeld har själv tagit upp att det finns en del kränkande skämt i serien som accepterades vid tiden de skapades, men som hade mottagits annorlunda idag. Till exempel har han talat om ett avsnitt där han träffar en kvinna med indianskt påbrå, och flera av skämten går ut på att han måste hindra sig från att använda uttryck som kan uppfattas kränkande mot just indianer. Dock är det inget han uttryckt någon ånger över, utan helt enkelt konstaterar att utvecklingen går framåt och att människan alltid kommer att hitta saker att skämta om. Och han om någon borde veta, eftersom han efter serien har gått tillbaka till att vara ståupp-komiker och gjort flera utsålda internationella turnéer. Utöver det har han medverkat i ett fåtal reklamfilmer, gjort enstaka framträdanden i Saturday Night Live och dubbat animerade filmer. Han har varit prisutdelare vid Oscarsgalan och faktiskt anpassat sin ståuppkomik till bokformat, den bästsäljande boken ”Seinlanguage”.

Jerry om begravning

En känt klipp från en ståupp-klubb är när Jerry talar om att din begravning är din sista stora flytt. Han bygger upp historien med att när du flyttar så förvandlas hela ditt liv till lådor, var du än går så ser du lådor och kan i princip lukta dig till dem. Det är så illa att du kan gå in hos en begravningsbyråguide och beundra kistorna, de är ju trots allt väldigt vackra lådor. Och en begravning är då, enligt Jerry, din sista stora flytt. Du har likbilen som är din lastbil, kistbärarna som är dina närmaste vänner, de enda du kan be om hjälp med en sådan här stor flytt. Och så har du den fantastiskt fina lådan som ska bäras ut, problemet är ju bara att det är du själv som ligger i den. En väl makaber liknelse, kan tyckas, men en stor del av Seinfelds framgång har varit att han vågar skämta om det som är allorstädes närvarande, även om det är känsligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *