Så blir du ståuppkomiker

Att få betalt för att skratta och ha roligt är en dröm för många människor. För att bli ståuppkomiker räcker det inte bara med att man är väldigt rolig, och att ens familj och vänner skrattar åt en. Det kräver mycket jobb för att lyckas, och man måste öva på sina nummer. Det är ändå inte en omöjlighet att lyckas, så länge man har viljan och drivet kommer man kunna ta sig långt. För att lyckas som ståuppkomiker finns det viktiga saker att tänka på. Du skall aldrig driva med någon enskild i publiken eftersom det antagligen kommer försvåra för dig att fånga deras intresse, du skall inte heller endast dra skämt ur en enda kategori. Det är några av de vanligaste misstag nya ståuppkomiker gör. Vill du lyckas livnära dig på komik, samla på dig så många tips du kan från personer som lyckats i branschen! Några nyttiga tips kan du ta del av direkt i inlägget.

Planera ditt nummer väl

För att lyckas som komiker behöver du alltid ha huvudet på skaft. Ett tips är att alltid bära med sig ett anteckningsblock så du genast kan teckna ner tankar på skämt du kunde utforska. När det kommer till standup skall man inte begränsa sig till teman som sex och våld. Försök snarare vidga dina vyer. Det går hur bra som helst att använda komik för att lyfta svåra och jobbiga ämnen. Exempelvis fick studenter ta del av stand-up på språkdagen och kunde då på ett lättsamt sätt få syn på rasism. Fundera över vilken målgrupp du vill arbeta mot, och vad dina tankar kring dina framträdanden är. Vill du bara bjuda på ett gott skratt eller vill du också att publiken skall gå hem med nya frågeställningar? Oavsett vad du väljer skall du öva på ditt nummer innan du framför det. Gärna inför en välbekant skara människor som vågar vara kritisk. Ibland handlar det om mindre formuleringar man måste göra om, men det krävs en publik för att man skall få syn på dem.

Hur får man betalt som ståuppkomiker?

Att vara ståuppkomiker är ofta ett jobb som man förväntas göra gratis. Många krögare tänker att det är bra marknadsföring bara en komiker får testa sitt program. Försök att stå på dig om du blivit erbjuden ett gig. Kräv betalt! Vissa vill inte betala ut en lön eftersom det är krångligare för deras företag, men då kan istället du som komiker fakturera utan företag. Kräv en ersättning som är rimlig utgående från din erfarenhet. Naturligtvis kan man ibland behöva göra några framträdanden gratis, men när du väl är mer etablerad har du rätt till en lön. Du utför trots allt ett arbete. Genom att söka på internet kan du hitta riktlinjer för hur mycket ersättning du kan kräva beroende på framträdandets längd. Precis som med andra jobb är det bra att kräva lite i överkant, då kan du gå ner ifall arbetsgivaren inte är villig att betala så mycket som du först begärt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *