Mårten Andersson

Ända sedan Pippirull i P3 1998 har Mårten Andersson varit en kraft att räkna med inom Svensk humor. I programmet gjorde han sig rikskänd med klockrena imitationer av både Dr Alban och Mikael Persbrandt. Stand up har Mårten Andersson sysslat med sedan år 2000 och redan året efter erövrade han titeln årets manliga komiker. 2004 grundade han RAW Comedy Club, vilket blivit en institution inom Svensk humor. RAW Comedy Club har fungerat som klubb i Stockholm men har även filmats och sänts på Kanal 5 och blev på så sätt många svenskars chans att följa Sveriges stand up-scen.

Raw Comedy Club

RAW Comedy Club verkar för att släppa fram mindre kända, både svenska och internationella, namn. Genom åren har många av dessa blommat ut till något riktigt stort. Jim Jefferies är idag en komiker som säljer ut arenor och honom fick vi se på Raw-scenen innan det det stora genombrottet. Ett exempel på ett sådant namn idag skulle kunna vara Thanos Fotas som gjorde stand up av uppväxten i Alby och vuxit till att bli en favorit på Stockholmsscenen. Men förutom att släppa fram mindre namnkunniga komiker har vi också genom RAW Comedy Club bjudits på det senaste från aktade namn som Johan Glans, David Batra, Magnus Betnér, Soran Ismail och Al Pitcher.

Festnatten ändrade allt

Mårten Andersson var länge känd som en riktig festprisse men sommaren 2012 gick det för långt. Livet tog då en ny vändning då han, efter en festnatt på F12 i Stockholm, föll i vattnet och var nära att förolyckas. Mårten bestämde sig då för att bli nykterist, ett beslut som också mynnade ut i starten av den helnyktra klubben Sober i Stockholm. Mårtens första egna föreställning Under Ytan, en självironisk passning till sin nära döden upplevelse 2012, påbörjades 2014 och drog fulla hus runt om i Sverige. Hösten 2016 turnerar Andersson både med sin nya föreställning Hybris och håller igång RAW Comedy Club i Stockholm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *