Sissela Kyle

Sissela Kyle föddes år 1957 i Göteborg. Hennes karriär som skådespelare och komiker var inte alltid given, då hon efter att ha gått ut gymnasiet i Partille arbetade inom sjukvården. När hon var 21 år gammal blev hon dock antagen till Teaterhögskolan i Stockholm, och det blev början på den utbildning som skulle ta henne in i teatervärlden, en värld som hon sedan aldrig helt skulle lämna. Sedan sin examen från Teaterhögskolan har hon medverkat i en mängd olika teaterproduktioner på scener som Stockholms stadsteater, Dramaten, Boulevardteatern och Hamburger Börs.

Kyle har också setts som skådespelare i en rad olika tv-produktioner, till exempel en tv-version av William Shakespears pjäs Muntra fruarna i Windsor, tv-serien Skärgårdsdoktorn och nu senast som huvudrollen i Fröken Frimans krig, en dramaserie som kretsar kring kvinnorättskämpen Dagmar Friman. Karaktären fröken Friman baseras på den verkliga historiska personen Anna Whitlock, som år 1905 grundade konsumentföreningen Svenska hem. Kyle menar att serien betyder mycket både för henne själv och för hennes mamma, som är kvinnohistoriker.Anna_Whitlock_H8D_1912

Som komiker har Kyle bland annat setts i humorprogrammet Parlamentet, där hon medverkat i det blå partiet. Hon har också uppfört flera egna shower, till exempel stand up-showen Dina dagar är räknade, som Kyle turnerade med under 2009. Den beskrevs som en parodi-revy-monolog, med Sissela Kyle som den enda medverkande.

År 2011 tog också Kyle steget in i regins värld, då hon regisserade Vänner av Alan Ayckbourn på Stockholms stadsteater. Sedan dess har hon regisserat ytterligare två pjäser på Stockholms stadsteater, och även en musikal, Top Hat, på Malmö Opera. Hon har sedan december 2014 också ett viktigt uppdrag i form av chef för Parkteatern.

Om du själv satsar på en lika framgångsrik skådespelarkarriär och humorkarriär som Sissela Kyles, har du sannolikt en hel del arbete framför dig när det gäller att nätverka, marknadsföra dig själv, turnera och skriva material. Med så mycket att tänka på kan det vara skönt att i alla fall slippa oroa sig över om pengarna från dina fakturor kommer in. Genom att låta Fakturino hjälpa dig med factoring kan du vara säker på att du får in pengarna snabbt och säkert, och kan koncentrera dig på att skriva skämt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *