Adde Malmberg

Veteranen Adde Malmberg debuterade som ståuppkomiker 1988. Inte nog med att han var en av de tidiga ståupparna i Sverige, han tog Stand Up till Sverige och var också en av grundarna till SUCK – Stand Up Comedy Klubben. De två andra grundarna är Jonas Hallberg och Bertil Goldberg.

 

Urpremiären av SUCK
Det var på Restaurang Westermans som SUCK hade urpremiär den 3 oktober 1988. Restaurangen var belägen i Gamla Stan i Stockholm. Till ensemblen hörde förutom Adde Malmberg; Jonas Hallberg, Thomas Oredsson, Ulla Skoog, Lasse Tennander, Lasse Strömstedt, Peter Wahlbeck och Jessica Zandén.

 

Publikt genomslag
Adde Malmberg blev känd i hela Sverige genom TV-serien Släng dig i brunnen. Den sändes från Norra Brunn i Stockholm.

 

Mera TV & radio
SVT: s programserie Söndagsöppet ledde han tillsammans med Agneta Bolme Börjefors. Tillsammans med Claes Malmberg, även han en känd ståuppare, var han och programledare för Melodifestivalen år 1992.

I Radioteaterns uppsättning av Liftarens guide till galaxen, 1987-88, spelade Adde karaktären Arthur Dent.

entertainer

 

Stand Up nationellt och internationellt
Adde Malmberg har med sin ståupp, uppträtt på alla större Stand Up-scener i Sverige.

Dessutom har han uppträtt internationella scener som Comedy Store i London och Comedy Store i Los Angeles. Därtill har Adde uppträtt i grannländerna och då på Comedy Zoo i Köpenhamn, Club Viirus i Helsingfors och Latter i Oslo.

 

Lärare i Stand Up-comedy
Då Adde Malmberg var lärare i Stand Up-comedy på Dramatiska Institutet brukade han säga att sanningen inte är viktig. Han menade att i Stand Up-sammanhang är det viktigast att framställa något som uppfattas som sannolikt.

 

Turnéer
Adde Malmberg också medverkat på en rad turnéer under åren som gått sedan ståupp-debuten 1988. Till dessa hör bland andra ”Ulla, Babben och Adde” 1990 och ”Big Comedy” 2007 och 2008.

 

Andra strängar på sin lyra
Adde Malmberg har också medverkat i revyer, varit manusförfattare och regissör. År 2007 fick Adde Malmberg Guldmasken för sin regi av Den stora premiären på Fredriksdalsteatern. Allt det och mycket mer har Adde Malmberg hittills uppnått.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *